xmen 發表於 4-4-2008 20:37:51

<神兵4>第8期 (原力開竅•一日千里)

今期進一步分析宇外流化既設定,終於解開左400年不死之謎。原來宇外流化既人雖有「生老病」,但係就唔會自然死亡,所有死亡都主宰o係神聖手上既,難怪佢地位會咁高啦﹗

由於今期主要分為解釋宇外流化同阿天練功兩部份,所以冇上期咁刺激,感覺悶悶地(^^)。但係小弟就非常鐘意新人物「密藏龍行」既造型喇﹗兵器加上白色長髮同「戰紋」,very nice。樹人食野既設定都幾特別,嘻嘻﹗反而阿天換上新裝後成熟左,希望唔好連佢既鬼馬特色都漸漸冇埋就好唷﹗

雖然故事以文戲為主,練功o個part亦都睇到我有d亂。不過畫面既質素依然keep得倒,第33頁既阿天好靚。而不得不讚既就係龍少吊人癮既結尾喇﹗悶左成期,同上期一樣o係最後一頁將劇情推到高潮,最後一頁靚到出poster都得呢﹗下期估計會打到九彩,又睇下龍少點處理現時最強既兩位高手既對戰啦﹗(唔好草草收場試招就得喇﹗)

澎澎 發表於 5-4-2008 00:23:33

我反而想阿天鬼馬得來快點變成熟..

最後一頁好得!

靛.羽.風.蓮 發表於 5-4-2008 05:45:48

回復 樓主 的帖子

今期久石焚風傳授紀農夫焚風五絕的三招刀法,其中一招以氣御兵,衍生一道微弱氣牆,感覺那一幕還挺帥氣的呢!

brightism 發表於 5-4-2008 08:18:58

成架車劏開一半, 個切口好整齊, 為左增加像真度起碼也要有"零件四散"周圍啦
分開左一半既車應該有不少零件破壞了吧? 咁完好無缺地劏開, 著火 / 小爆炸都要啦
冇錯, 架車可能係開得好快, SO把刀直插, 速度夠係可以分開, 但分得太完整了
沙漫洛咁樣分屍仲要切到咁靚, 之後係葉青斂房CHECK條死屍竟然合番埋!!??唔係呀麻!
(我見到有「縫合」痕跡)

而穹白把"陽炎"未必係用一半"陰奇石"煉化而成, 反而坤劫損日係
心藍講辰天力量咁大, 咁另一半都會同樣可怕..(化身人形)
XMEN~我都幾LIKE密藏龍行~不過我覺得今期阿天個樣係唔少特寫...可惜係「變左樣」
有幾格好似「忽然細路」 (個鼻翹起左)..

福龍周記睇完我笑左

好期待葉青既戲份, 會唔會係宇外有女角出現呢?
焚風成日拎住2把刀-.-...可唔可以比佢收番埋呀-.-"

David少 發表於 5-4-2008 09:51:52

下期終於打返場勁ge,真係好期待

至於今期文戲較多,不過不失la,
不過我覺得最大問題係焚風用2刀,天仔用1刀,點都學唔到佢100%la[]

brightism 發表於 5-4-2008 10:25:57

我又覺得有文戲先好睇, 咁先會有高潮迭起既感覺

如果由頭打到落尾, 咁我唔會再睇神兵喇
得個「打」字會比人覺得(起碼我覺得)編劇 / 故事 唔掂
得個畫面靚但冇腦有咩用?
我好希望劇情係精心安排好, 而唔係D畫畫到識飛「為左打而打」
太STRAIGHT FORWARD既故事好難吸引到我

港漫唔止係得個打字

xmen 發表於 5-4-2008 10:49:03

今期文戲交待左宇外流化d人點解400年都生勾勾死唔去,算解開小弟一個心結。不過自已對練招o個part感覺麻麻,可能係一次過教3招既關係,感覺有d亂。不過佢拖長黎教又會變成「狐忍」自來也教鳴門咁拖長黎做既者,有d矛盾。

不過最後一幕真係幾得,我就寧願龍少打晒成期喇﹗唔要蜻蜓點水呀~~~~﹗﹗﹗

brightism 發表於 5-4-2008 11:22:31

係想打多D既, 上期同坤劫損日打唔夠喉, 但唔交代多D文戲, 又好似好多疑團..好矛盾
穹白咁快開打..咁快打大佬.咁之後會點呢

xmen 發表於 5-4-2008 11:43:26

咁快打大佬都幾刺激丫﹗所以真係期待下期成本都係打打打打打。千祈唔好打到一半就落雨收柴呀﹗~
雖然話太快打大佬,不過我反而覺得成本神兵4唔一定只係得一個大佬既,分階段咁都唔錯。好似以前睇街頭霸王咁,ken, 心魔,魔童....都唔止一個大佬嘛。寫得好睇就得了﹗努力﹗~~

brightism 發表於 5-4-2008 12:07:59

阿天會唔會因為打穹白
逼到佢既潛能爆出黎, 用焚風3招野再悟出佢自己既刀法..應該會CALL把刀出黎FING幾下...
希望唔好係為左「顯示阿天既潛能」而開打, 穹白好認真喎....[]
但阿天咁快咁勁..唔知會唔會有D"內功心法"野係MISS左呢? 有形無實

呢期唔打我都覺得精彩, 可能我個FOCUS反而擺係穹白OR神聖會唔會去左香港(人間)
人間本來好寫實, 愈黎愈多「詭異事件」好想知會唔會講下果陣既香港出新聞!哈哈!
IF NOT...會有少少覺得點解要刻意設定係70年代?
點樣搞到香港天翻地覆先係我最期待既野~
頁: [1] 2
查看完整版本: <神兵4>第8期 (原力開竅•一日千里)