xmen 發表於 31-5-2008 13:10:19

<神兵4>第16期 (正道邪魔消魂變)

又悶又亂左幾期,今期打鬥終於回復水準喇﹗一氣呵成緊張刺激,百渡和尚放棄成佛後o個份霸氣(見P15~16,獅子老虎咁用先岩架嘛﹗),堅持只係同迅雷講原因既歇斯底里,今期畫面表達都唔錯。

另外神兵會黑鬼既表現亦見驚喜,特別係把消魂變到巨爪既型態,同埋最後召喚「歸元劍客」(又黎替身使者?)都幾緊張,睇下百渡大戰歸元劍客龍少又會畫成點啦﹗

阿天一眾逃走o個幕亦見心思,善用左心藍同葉青既能力。小弟特別欣賞24頁旁白解釋老翁未能馬上使用越空跨行既原因,(旁白應該咁樣用,而唔係解釋畫面都表達晒既事呢~)今期真係睇到好流暢,抵讚呢﹗

好喇﹗過左3個月既試閱期,係時候做返個小小既回顧唷﹗
<神兵4>既最大特色係現實同玄奇味並重,最初集中神聖同穹白既恩怨,以及主角流落人間既遭遇。至近期文敵既加盟,加入神兵會,阿天前世今生既故事等。此舉無疑豐富左故事結構,但係突然加插既一堆情節,感覺凌亂,同黃易最初既故事顯得格格不入。而最可惜既係冇左開始時香港既親切感,識飛識分身既人物亦都大過超現實。
雖然神兵4現時有唔少缺點,不過佢依然係行內數一數二既作品,小弟相信只要龍少文敵慢慢收返d伏線,神兵4依然可以成為一本經典港漫既﹗

暫時諗倒既問題…..
[*]神聖可以主宰宇外流化既生命,點解唔整死穹白就算呢?
[*]葉青同穹白既關係係咩?點解之前穹白見倒葉青會變臉呢?
[*]穹白複製人既技能
[*]阿天心藍驚雄既3角感情線
[*]沙曼洛之前點解要去香港呢?
[*]葉青之前跟沙曼洛單case係為咩?
[*]坤劫損日二位一體既原因
[*]宇外流化400年黎發生咩事?
[*]點解要等400年先去香港搵阿天?
[*]神兵會既人點解而家先去搵阿天?等左十幾年wor~
[*]阿天點解會出現o係農田度?

希望龍少會留意倒呢d問題,幫小弟解決疑問啦﹗

~{戴浩光}~ 發表於 31-5-2008 21:25:14

唔知各位覺唔覺得龍少而家啲作品打得好似冇以前咁勁?[]

靛.羽.風.蓮 發表於 1-6-2008 00:23:08

回復 樓主 的帖子

下期封面看來是紀農夫與他的前三世,不知日後主角會否再來個未來世?

nakuzsbb 發表於 1-6-2008 15:41:52

今期好似睇緊火影咁 -- 多重影分身術

神武光輝 發表於 1-6-2008 16:36:56

[] 今期正啊!冇冷場㊣

qrst622 發表於 20-10-2008 17:21:51

頁: [1]
查看完整版本: <神兵4>第16期 (正道邪魔消魂變)