樂古Nakuz

標題: :::新 手 發 問 專 區 - 貳 (+2) [打印本頁]

作者: 遊俠翔    時間: 17-4-2008 21:59
標題: :::新 手 發 問 專 區 - 貳 (+2)

舊post網止為: http://nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3044101
想爬文請到這裡

每個人都有新手的時候,,
每個人都會有遇到難題的時候,,
冒險遇到阻滯??
盡管在這裡發表吧,,
很多熱心的老手都會幫助你們解決疑難的喔。

[正確回答會員提問者,,+2分]
作者: 雞_KIT    時間: 17-4-2008 22:02
鐘王勁d定魚王勁d[[yoyo_154]]
作者: 榤奇    時間: 17-4-2008 22:34
新手職業再問:
1.戰士,係勁,但會唔會悶左d?仲有,佢招map技唔多勁= =
2.法師,係唔係只有mp係問題,到底有咩好咩唔好?
3.箭,點解咁少人講...唔好玩??
4.賊,要好多錢架?
作者: chung6578    時間: 17-4-2008 23:23
去左昭和村,how to 去番弓箭手村
除左買捲之外
10 lv 法師 =.=
一撞怪就die -.-[[tk_44]]
Help me!!!!
作者: 遊俠翔    時間: 18-4-2008 00:12
原帖由 榤奇 於 17-4-2008 22:34 發表
新手職業再問:
1.戰士,係勁,但會唔會悶左d?仲有,佢招map技唔多勁= =
2.法師,係唔係只有mp係問題,到底有咩好咩唔好?
3.箭,點解咁少人講...唔好玩??
4.賊,要好多錢架?

1,戰.唔悶.ok勁
2.法,除非升到4轉,否則一直最弱的
3.箭和投賊性質差不多,只是1轉較難練
4.做一般賊都ok,唔洗太多錢
各有各好
一轉時
有錢投賊>法>一般投賊>戰士>弓手>刀賊

法投攻擊力在1轉以十分stable,其他沒精準很飄

二轉時

賊>戰=弓>法
2轉時,弓戰沒太多變化,只是穩定了,法除cleric外無論是升等速度還是單體攻擊都不及其他職業

三轉就平均了一點
戰攻高,魔升得快,刀投弓平均型

也是那句,各有各好

四轉,我接觸不深,很難說

原帖由 chung6578 於 17-4-2008 23:23 發表
去左昭和村,how to 去番弓箭手村
除左買捲之外
10 lv 法師 =.=
一撞怪就die -.-[[tk_44]]
Help me!!!!

除了買卷- -
行路..
還有斬掉重練-__-

叫好心人送你一張卷o巴

作者: o0OYiuO0o    時間: 18-4-2008 02:34
原帖由 雞_KIT 於 17-4-2008 10:02 PM 發表
鐘王勁d定魚王勁d[[yoyo_154]]

叫gm將鐘王同魚王放埋一齊互打 @_@
睇下邊隻死先
作者: jim94    時間: 18-4-2008 16:29
放埋龍王同炎魔落去A_A
作者: 榤奇    時間: 18-4-2008 19:26
各有各好? 我係新手,玩鏢賊咁點?用好多錢咩?普通鏢500蚊,補250蚊,咁都貴?_?
唔知點,不如講升lv咩職好同搵錢咩職好
4隻職講晒,左至右 勁至差咁-口-''謝!

作者: 遊俠翔    時間: 19-4-2008 18:39
唔係答既唔好亂呃post

原帖由 榤奇 於 18-4-2008 19:26 發表
各有各好? 我係新手,玩鏢賊咁點?用好多錢咩?普通鏢500蚊,補250蚊,咁都貴?_?
唔知點,不如講升lv咩職好同搵錢咩職好
4隻職講晒,左至右 勁至差咁-口-''謝!

普通標賊
個小小錢重擔到

其實maple好平均
每個職都有興盛衰落既時候
基本上你想玩咩都冇乜問題
自己想玩咩就玩咩

我是但咁講下錢同升lv
一轉錢
1~20lv 戰>賊=弓>魔
21~30 魔>賊=弓>戰
一轉升lv
1~20lv 戰>賊=弓>魔
21~30 賊>魔>戰>=弓

2轉錢
僧>弩>弓>火>冰>戰>刀>投

2轉升lv
僧>投>冰>弓=弩>火>戰>刀

3,4轉方面,1,2轉我基本上所有職玩齊,係咁多個版
除左玩左狂戰無玩騎士之外
其他都齊所以我可以以記憶講比你聽
3,4方面我只可以空談,廢是教錯你
作者: 愛乂止境    時間: 19-4-2008 19:07
鐘王同魚王比較∼雖然魚王打得痛,又有海膽(但海膽不攻擊他係不會爆,火同雷打亦不會爆,單下技能打1萬血以上也不會爆),所以如果對海膽可以輕易清除既人,魚王不難打,只要帶足夠萬能(會封技)和水,注意消技,不lag不太難打.
而鐘王最怕係消技+黑球炸,普通魔攻攻擊不高,1千多而已.對於少血職業好易比黑球秒(接近就爆.下面炸3xxx,上面炸8xxx,如果黑球出攻擊力上升會炸更高),只要多練習,有人2千幾血都單p成功.鐘王亦會暈人,減速.
2隻其實都有一定難度,冇話邊隻易d邊隻難d.不過講技術係鐘王要求高d.
作者: 榤奇    時間: 19-4-2008 20:31
我想問一下如果玩賊,成本要幾多?
咁d成本點搵好呢? 開咩職搵錢玩鏢賊?
(鏢賊定刀賊勁..?玩刀賊不如玩戰士?技能唔同ja喎??)

順便問埋, 2轉後係唔係多數打怪都好少用map技?係唔係通常都一隻隻咁打/秒?

作者: lausing    時間: 20-4-2008 12:29
第一隻開賊係冇問題,不過你要預d 攻擊會底d, 冇錢買mp水要用普攻一下一下打,殺人隻怪比其他人慢小小, 呢個情況會係30等2轉後開始慢慢改善
2轉後得戰士,弓弩手,冰雷法同僧有群攻技,用乜招好睇打乜怪。唔會差太太太遠 (三轉就真係差好遠)
作者: 榤奇    時間: 20-4-2008 21:21
標題: 回復 12# 的帖子
咁如果唔係第一隻開賊呢? 想玩賊咁用咩職搵錢?
開法師得?如果得咁開永雷火毒定僧?
唔開法師開咩??2轉前可以夠錢?

賊要咁多錢到底做咩..?買裝定鏢先?

打怪快用賊嗎?我真係唔知用咩職打怪會快...
作者: 丫達    時間: 21-4-2008 00:05
如果新手一開始玩
可以選擇玩僧侶
因為2轉後的僧侶,可以不開魔心打怪,一直自己補血就可以
白水水錢省了不少
藍水的用量也不多
容易儲錢,再來給你的賊買標買裝
作者: lausing    時間: 21-4-2008 03:54
唔好玩新手la, 僧好係好,不過係2轉後好,未轉職同一轉頭幾等都係好辛苦,
同埋僧去到35等以上先係開始搵錢,45等先係賺錢.
賊要好有錢其實係因為要衝勁裝同埋買勁鏢.
整個比喻。 冇錢賊 20級,用普通拳套10攻 (因為真係冇錢,買唔起青銅指虎),用海星鏢,15攻.
總攻擊25.當全幸有110幸.
最小攻擊力&最大攻擊力: 10~101
雙飛斬: 206~412  
有錢賊20級, 用沖好既青銅指虎25攻,雷標25攻,10攻手套,用20敏浴巾,4敏頭巾6敏耳.
總攻擊60,幸100,敏40
最小攻擊力&最大攻擊力: 45~242
雙飛斬: 450~900

呢個就係有錢同冇錢分別
作者: 榤奇    時間: 21-4-2008 17:17
標題: 回復 15# 的帖子
照你咁講,我應該開咩職搵錢玩鏢? (工地手套幾lv任黎?點做?個個都話好??好正?)
咁沖錢法好似唔係好掂...如果想殺怪快咁用咩?唔用有錢賊有咩?
作者: 遊俠翔    時間: 21-4-2008 17:31
原帖由 榤奇 於 21-4-2008 17:17 發表
照你咁講,我應該開咩職搵錢玩鏢? (工地手套幾lv任黎?點做?個個都話好??好正?)
咁沖錢法好似唔係好掂...如果想殺怪快咁用咩?唔用有錢賊有咩?

有錢賊講緊既係天文數字,1轉2轉搞得掂d人就唔會用有錢去形容啦-_-
起碼3,4轉先夠本玩
當然,你識玩market又唔同講法
作者: 榤奇    時間: 21-4-2008 17:55
標題: 回復 17# 的帖子
哦,咁唔玩賊了..要咁有錢= =咁仲有咩職殺怪快?
作者: 遊俠翔    時間: 21-4-2008 22:15
原帖由 榤奇 於 21-4-2008 17:55 發表
哦,咁唔玩賊了..要咁有錢= =咁仲有咩職殺怪快?

我重新一次係有錢賊先要天文數字-_-
冇錢唔係唔玩得,冇正裝而已
其實其他職要勁都需要正裝,係冇咁明顯o者
作者: 榤奇    時間: 21-4-2008 22:37
標題: 回復 19# 的帖子
正是問這個...我明有冇錢的分別..但我想知冇錢咁玩咩殺怪快?
你講到差咁遠都唔緊要,唔係同人鬥,係我自己殺怪要快..咁就問
冇錢的話咩職殺怪快呀..?
作者: lausing    時間: 21-4-2008 23:01
其實你都係開隻賊隻試下白手興家先la, 爬下文,呢度好多新手教學。你預人地有錢玩賊1-50級 40個中,你白手興家要80個中.就係咁。
與其開隻僧 (1-50級白手興家 80 個中) 不如直接玩隻自己仲意既class
作者: cla991053    時間: 22-4-2008 00:03
原帖由 榤奇 於 21-4-2008 22:37 發表
正是問這個...我明有冇錢的分別..但我想知冇錢咁玩咩殺怪快?
你講到差咁遠都唔緊要,唔係同人鬥,係我自己殺怪要快..咁就問
冇錢的話咩職殺怪快呀..?

題外話
*你不是為了結果才去玩,你是為了娛樂,過程才去玩*

*釣勝於魚*
作者: 榤奇    時間: 22-4-2008 23:39
標題: 回復 22# 的帖子
沒錯,正是這個啦,我上學期初教左= =殺怪慢悶,冇咩樂趣
升lv慢唔緊要...我玩星夢都係吹水多..
作者: 丫達    時間: 23-4-2008 17:00
我想問下,個個瘋狂抓魚
上網睇話可以用”錢”($35000)
作者: 我係new手    時間: 23-4-2008 17:32
標題: 回復 24# 的帖子
嗯 , 港版無開放用錢玩 , 一定要打道具 "
作者: 榤奇    時間: 23-4-2008 20:07
咩職係唔駛錢都殺怪快?姐係新手用咩職殺怪快??
作者: 愛乂止境    時間: 23-4-2008 20:45
其實你選乜職都冇所謂,各職業都有各好處,有冇錢並不重要,冇錢亦都可以比有錢練的快同攻擊力高,最緊要你識加點,你選對怪打,你知點玩!
作者: 榤奇    時間: 23-4-2008 20:47
標題: 回復 27# 的帖子
我唔知,可以教我= =??點玩?
作者: 丫達    時間: 23-4-2008 23:03
其實我都係覺得法師最易上手
只係買藍水同紅水就ok
配點只係跟裝備去點
技能排序又有人post哂

其他職業
如戰士,又要考慮加幾敏
弓手又要買箭
賊又要補充飛鏢
作者: 雞銘    時間: 24-4-2008 09:20
其實有冇人可以post弓手,,30lv至70lv去邊到練,,
打咩升,,之前睇到人dpost話去唔知邊到屈馬嬲,,屈到70lv=0="
個地點又係邊到,,可唔可以post埋相
同d裝點換呀,,,
d技點加就有得睇
有冇人整下,,

作者: akirawoo    時間: 24-4-2008 10:23
原帖由 雞銘 於 24-4-2008 09:20 發表
其實有冇人可以post弓手,,30lv至70lv去邊到練,,
打咩升,,之前睇到人dpost話去唔知邊到屈馬嬲,,屈到70lv=0="
個地點又係邊到,,可唔可以post埋相
同d裝點換呀,,,
d技點加就有得睇
有冇人整下,,

其實好早就有人貼了
我轉貼其他人的作品就好=_=

弓手系

集中帖(較舊)
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2095926

[日記 + 攻略] 弓手二轉之旅 - patrick818
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3146019

[原創][弓手]終極之弓[介紹及討論]  - Astardiver
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3152872

弓箭手 1-30升級攻略 1日半達成!  -   貓影
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3192467
作者: 榤奇    時間: 24-4-2008 19:26
好無奈...問殺怪快
你地又同人比
仲要講埋有冇錢...
殺怪快, 又用有錢冇錢比
我想問, 新手(沒錢)
殺怪快的用咩職??
作者: BrYaNcHeUnG    時間: 24-4-2008 20:44
原帖由 榤奇 於 24-4-2008 07:26 PM 發表
好無奈...問殺怪快
你地又同人比
仲要講埋有冇錢...
殺怪快, 又用有錢冇錢比
我想問, 新手(沒錢)
殺怪快的用咩職??

哈  -_- 沒錢又想殺怪快?
好難阿 -0- 我勸你買幾十張扭蛋券啦
要殺怪快, 除左要下下用mp外(要錢)
仲要有d高攻d既武器 (要好多錢)
此外仲要有個好既build (D技同能力點要點得岩)
否則, 你用咩職都唔可以殺怪殺得快 =__=
你都系慢慢龜等再搵錢啦 -3-
作者: 榤奇    時間: 24-4-2008 23:06
標題: 回復 33# 的帖子
你誤會了..(你到底明不明..= =?)
我是想用這4個職來比較
作者: 雞銘    時間: 25-4-2008 13:04
原帖由 akirawoo 於 24-4-2008 10:23 AM 發表

其實好早就有人貼了
我轉貼其他人的作品就好=_=

弓手系

集中帖(較舊)
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2095926

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread. ...

你有冇睇我問乜野,,我係問30至70lv去邊到升,,,你比我果d都係去到30lv
同d技點加=0=",,,呢d貼我睇左啦
希望有人幫到我

作者: siukaihong    時間: 25-4-2008 17:36
原帖由 榤奇 於 24-4-2008 23:06 發表
你誤會了..(你到底明不明..= =?)
我是想用這4個職來比較

新手係1轉既話

弓:中
法:快
戰:中
投)中上(刀) 慢

p.s 係殺怪速度
戰有打多隻既招 所以即使係近攻 算係中速
弓雖係遠攻 但係因為機動性唔夠強 所以就同戰一樣
法因為魔力爪不受地型限制 所以比賊好d

作者: 榤奇    時間: 25-4-2008 18:49
標題: 回復 36# 的帖子
原來如此,咁整體就係法殺得快?

仲有,弓加咩?鏢賊加咩刀賊加咩??
作者: 20032201386    時間: 25-4-2008 22:09
好心新手就爬下文la[[onion_59]] ,去巴x or e度都有

弓手系

集中帖(較舊)

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3146019

[原創][弓手]終極之弓[介紹及討論]  - Astardiver
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3152872

弓箭手 1-30升級攻略 1日半達成!  -   貓影
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3192467

盜賊系

集中帖(較舊)
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2185227

刀賊完美練法+配點 - samexe2002
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3072226

[原創]鏢賊之路[新手向] - akirawoo
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3145274

標賊升等大全(裝備,全幸,高幸) - yauhowai
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3148903

[原創] 鏢賊2轉練法+配點  -  akirawoo
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3193360

[練工心得] 高幸賊 1~117等記錄  -  yauhowai

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3219271
作者: 榤奇    時間: 25-4-2008 22:11
呠你...我睇過啦..但我睇完都要問下架嘛!
就咁睇我唔係好知點好,又唔係同一d人出..
個個講法唔同..睇下邊個教法多lor~~
答我問題啦- -
作者: 雞銘    時間: 26-4-2008 14:13
其實有冇人幫到我,,,
唔該睇清楚我開咩你先答,,唔好比d唔岩既野我睇,,,[[yoyo_157]]
頂置果d我睇左[[yoyo_149]]
我係問弓手30lv至70lv打咩升,,[[yoyo_141]]
仲有我想問下價,,60%短劍卷賣到幾錢???

作者: 風逝    時間: 26-4-2008 14:45
請問昭和村點去???
作者: 20032201386    時間: 26-4-2008 16:11
標題: 回復 39# 的帖子
點+咩?技能配點or人物配點?
作者: siukaihong    時間: 26-4-2008 18:00
原帖由 風逝 於 26-4-2008 14:45 發表
請問昭和村點去???

賊城->搭地鐵->出口右手邊隻咀鳥->一直各右行->到達目的地
作者: KIN123000    時間: 26-4-2008 20:04
轉盜要加咩先轉到??
作者: 霜    時間: 26-4-2008 21:43
原帖由 KIN123000 於 26-4-2008 08:04 PM 發表
轉盜要加咩先轉到??

1轉, 等級要求10, 最低敏捷要求25.
2,3轉 無要求 加哂所有之前技能就轉得
作者: 遊俠翔    時間: 26-4-2008 21:47
原帖由 於 26-4-2008 21:43 發表

1轉, 等級要求10, 最低敏捷要求25.
2,3轉 無要求 加哂所有之前技能就轉得

有等級要求ga._.
作者: 榤奇    時間: 26-4-2008 22:18
= =有咩職係殺怪快,冇錢,用果4個職來比較呀!
唔該唔好用有冇錢黎比較..謝謝
作者: =羊=    時間: 26-4-2008 22:23
原帖由 雞銘 於 2008-4-26 14:13 發表
其實有冇人幫到我,,,
唔該睇清楚我開咩你先答,,唔好比d唔岩既野我睇,,,[[yoyo_157]]
頂置果d我睇左[[yoyo_149]]
我係問弓手30lv至70lv打咩升,,[[yoyo_141]]
仲有我想問下價,,60%短劍卷賣到幾錢???

30 lv`至35 lv 就去螞蟻礦洞打到35 lv
之後去玩具城玩幾lv pq`
38 lv - 40 lv 就去番魔森果邊既 *猴子森林II
我系果度打到70 lv =P
作者: jim94    時間: 26-4-2008 23:15
原帖由 榤奇 於 26-4-2008 22:18 發表
= =有咩職係殺怪快,冇錢,用果4個職來比較呀!
唔該唔好用有冇錢黎比較..謝謝

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2434202&extra=page%3D1
作者: 榤奇    時間: 26-4-2008 23:31
標題: 回復 49# 的帖子
睇左唔知點好先問...個個都叫人睇精華= =
咁我睇完都係諗唔到,佢地又係用有同冇錢比較..
咩要先有幾錢,就玩,沒錢好廢..講黎講去都係..
作者: siukaihong    時間: 27-4-2008 09:50
標題: 回復 50# 的帖子
方法1 先做戰士搵錢->買捲賣捲->有錢
方法2 先用戰士搵錢->升法師->轉冰雷->4xlv打楓鼠->有賺無陪
方法3 先用戰士搵錢->升法師->轉僧侶->有補血唔洗hp水->加埋魔吸->4xlv打進化妖魔->有賺無陪(好運的打到手攻/鑽盾)

呢3個方法岩唔岩你心水
p.s如果你可以慢慢等回mp的話 可以miss第一步
作者: 雞銘    時間: 27-4-2008 17:02
原帖由 =羊= 於 26-4-2008 10:23 PM 發表

30 lv`至35 lv 就去螞蟻礦洞打到35 lv
之後去玩具城玩幾lv pq`
38 lv - 40 lv 就去番魔森果邊既 *猴子森林II
我系果度打到70 lv =P

終於有人答到我問題啦,,
感謝你,,,
之前d人都唔睇清楚就答我,,版主仲要加佢分,,無奈
作者: 榤奇    時間: 27-4-2008 17:22
原帖由 siukaihong 於 27-4-2008 09:50 發表
方法1 先做戰士搵錢->買捲賣捲->有錢
方法2 先用戰士搵錢->升法師->轉冰雷->4xlv打楓鼠->有賺無陪
方法3 先用戰士搵錢->升法師->轉僧侶->有補血唔洗hp水->加埋魔吸->4xlv打進化妖魔->有賺無陪(好運的打到手攻/鑽盾 ...

其實咪姐係唔駛方法1= =咁即是我要有錢的話做戰士/法師還是
戰士後法師再揀第二個職= =講黎講去都係做戰士
咁勁不如戰士由頭做到尾升好佢,戰士都唔駛本ge..

戰士轉咩好?加點方法太多..邊個岩我?(要知的看之前的帖了解一下...-.-'')
法師係唔係要先有錢買水?
刀/鏢賊都一定要成4w做本?
弓係唔係好悶姐?冇人講咁滯..(係少囉..>~<)

唔好怪我一輪野咁問..
作者: siukaihong    時間: 27-4-2008 17:38
標題: 回復 53# 的帖子
方法1係做奸商 起初用戰因為一定係最少用錢 所以開頭用佢搵一定既錢 之後就錢搵錢
之於2~3之所以要戰士先係為左之後法唔洗咁辛苦 唔升先既可能就會變成有錢買裝無錢買水
另外 如果想做 的確係可以由頭做到尾的 最重要都係興趣
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
邊個岩你就唔知 不過睇你咁在乎錢 騎士岩你d 因為3轉個時用冰用水少好多
法唔用水mp補好耐下(又用得ok快)
賊就唔算清楚 不過我個小賊3~4w就可以快快樂妹咁升lv(到35lv無玩)
弓唔算悶 只係比較易死(個人感覺) 少人講既理由唔知

唔會怪你一輪野咁問
作者: 榤奇    時間: 27-4-2008 18:52
標題: 回復 54# 的帖子
原來如此..法其實好唔好,比我ge感覺係廢廢地..
賊..3-4w好快有..我是但開個ac打一星期有多tim啦..
一日玩唔多過6個鐘,3,4個鐘,一星期一定有3,4w多...至於高手..
唔止吧..= =
我唔係在意錢,你注意到好多人講咩職要錢,要好多.唔好做..= =
其實係打怪速度問題..有錢,易秒易升,冇錢,秒低lv..(晒野..)慢慢打,難少少
但係有無諗過佢個遊戲出果時無話限你錢,只係d人話多錢會好好多咁..

正題,我想做d秒怪職嘛,照番我講同我睇人地,秒怪係要好多錢
有人叫我開法搵錢,又有人話法要50lv之後先開始有得搵
咁我就問玩法要先開咩搵錢- -
搞搞下變左係,先開戰士,睇下自己岩唔岩啦,之後岩就去
唔岩就搵錢轉其他,講咁多最後即是戰士最唔洗本..
有一個戰士,就可以有好多職咁話?
先戰士,之後慢慢揀咩都得,因為戰士唔洗本賺有錢搵??
咁正架咩..= =? 我係想做賊,但講到底都係因為人地話雙飛秒怪屈..
之後有人話要成400w做本..亂晒龍,唔好介意..><sorry!!
作者: siukaihong    時間: 27-4-2008 19:54
標題: 回復 55# 的帖子
法係我心目中一直都係唔係最勁 又唔係最廢 算中上既職業 邊轉都係中上 如果話1轉佢係最勁 但其實只係其他職未發揮出黎者
至於錢方面 我覺得頭50lv都唔洗太在意(賊外 因為要買標 不管是23攻/25攻都需一定身家)
戰士唔係唔洗本 只係初初d怪攻低 而戰士又高防 扣得少好多(升lv怪扣你1 水唔洗諗都知用少好多)
如果你想做賊 最好都係有返d錢 買標是幾重要的(計埋沖裝就~ ~)不過我個小賊因為有人借標 唔洗買 所以錢呢xddd
p.s400w都係為左買標沖裝 俾你想幾勁而定的成本
作者: 榤奇    時間: 27-4-2008 20:17
係囉,所以我想遲d玩賊^^''點解鏢同箭加攻差咁多......
乜戰士初期好,後期唔係幾好? 法師我覺得係多人玩..唔知d人咩事啦..= =
我依家一係戰,一係弓,除非有人突然沖埋黎話法好,有咩好,超好勁好-.-''
弓係廢?難升?箭貴? 戰士係唔係好好架?

仲有,我想知賊係唔係只可補npc鏢? 屬性果d鏢唔得?(姐係雷,日鏢果d..)
如果補得咁咪姐係好正..?貴一次姐..= =補唔會貴呀?
但補鏢又係煩左少少..好快用完..><

又係一堆野打出黎..
算,例晒出黎
1.戰士係唔係好好,初期唔洗多錢,後期幾勁?pq轉咩好?
2.弓廢?難升?箭貴?
3.法師好似幾廢咁,..咁多人玩= =?(別打我..)
4.法師頭尾都中等...

咁依家可以講到咩岩我= =?(我個人係煩d..無計..我比較計得多,玩得少= =)
作者: kingdun3284    時間: 27-4-2008 20:36
請問在101點偷卡?

本人係弓手2轉啊!40 lv 叫書部台,得閒找我
作者: siukaihong    時間: 27-4-2008 21:19
原帖由 榤奇 於 27-4-2008 20:17 發表
係囉,所以我想遲d玩賊^^''點解鏢同箭加攻差咁多......
......
又係一堆野打出黎..
算,例晒出黎
1.戰士係唔係好好,初期唔洗多錢,後期幾勁?pq轉咩好?
2.弓廢?難升?箭貴?
3.法師好似幾廢咁,..咁多人玩= =?(別打我..)
4.法師頭尾都中等...

又係我^o^
1.初期的確唔洗多錢(包括水同裝 水就講左 而裝因為d怪敏唔算高命中唔需太高都得 所以唔洗沖裝/唔洗咁多錢去沖) 後期是3轉後十字騎士單下破w好易 龍騎3連聖火打王邊個唔想要 同時首個全地圖攻擊的職業.pq就槍騎 因為有聖火
2.弓唔係廢的 只係少血(個人感覺) 我個小弓都只係升到43lv 高lv唔知 不過之前都ok 聽講屈monkey可以好好升到70lv
3.法師喤不是最勁 但我敢保證佢唔係廢的 1轉同lv差唔多裝幾乎無人搶怪嬴到佢 2轉又有冰雷 火毒 聖等攻擊 3轉因為其他職都提升好多 所以睇落法師無咁勁 但係其實整體上係無咩分別 而4轉有全地圖攻擊 所以話 法師你可以話佢唔勁 但係絕對唔係廢
4.差唔多如上

職業呢d都係睇你興趣的 睇岩邊招就用個職啦xd

作者: 榤奇    時間: 27-4-2008 22:34
標題: 回復 59# 的帖子
利害...其實點講都係睇玩果個姐~睇佢鍾意玩咩lor~
你講咁多我都諗到,諗唔到就大獲= =我係果d想搵大錢ge人
搵玩錢就玩變態..沖裝..-.-''
係唔係有錢的賊最變態?(我講秒殺..)
咁我姐係搵錢,玩賊狂秒怪?
我都係未諗到戰士玩咩...轉咩好呀?
作者: siukaihong    時間: 28-4-2008 10:49
標題: 回復 60# 的帖子
你要知道只要有錢 什麼職也可以成為一個變態的職業(仲要有運氣)
另外要搵大錢 其實咩職都無所謂 因為運氣才是王道 其次就係做奸商係最好搵的職業(只要做得好~
至於秒殺呢 唔洗有錢都得 相信你會好快發覺你可以秒殺蝸牛的xd

諗戰士轉咩職之前先諗有無耐心經過漫長的2轉
作者: 榤奇    時間: 28-4-2008 18:50
2轉當然啦,所以說呀,說2轉才3轉,人人說3轉強強強..2轉久也是沒用

問一問..咩職升lv最快?冇錢咩職快?有錢咩職快?
講埋轉咩好..免得我又諗..

作者: BrYaNcHeUnG    時間: 28-4-2008 20:47
原帖由 榤奇 於 28-4-2008 06:50 PM 發表
2轉當然啦,所以說呀,說2轉才3轉,人人說3轉強強強..2轉久也是沒用

問一問..咩職升lv最快?冇錢咩職快?有錢咩職快?
講埋轉咩好..免得我又諗..

有錢 = 當然標賊 o__o (聽公會d人講有錢可以一個月升到 100)
無錢 = 看你做唔做pq姐 ...
做pq = 差唔多所有職一樣
唔做pq = 戰士/僧
作者: siukaihong    時間: 28-4-2008 20:50
標題: 回復 62# 的帖子
我識(記得)既人入面最快係1日2轉 佢係法師
有錢同無錢邊個升得快就唔清楚 因為我一直依自己既進度前進
同埋最多都只係俾意見你 如果幫你選埋 就唔係你玩啦 就好似人地俾個ac你幫人升咁

p.s個人認為戰士中騎士比較好 不過比較喜歡火毒
作者: 榤奇    時間: 30-4-2008 00:03
哦...我都諗緊用見騎好冇,打怪好似幾勁...其實升lv快我就做xd!(廢話= =)

唔知點加好呢..有人話唔洗多dex..有人話攻高打唔中就死,我唔知點好bor><
(不如索性講晒d職業加點出黎..識的話..)
作者: akirawoo    時間: 30-4-2008 10:07
原帖由 榤奇 於 30-4-2008 00:03 發表
哦...我都諗緊用見騎好冇,打怪好似幾勁...其實升lv快我就做xd!(廢話= =)

唔知點加好呢..有人話唔洗多dex..有人話攻高打唔中就死,我唔知點好bor><

其實置頂既精華區都有齊各個職業既配點方法
戰士黎講 個人認為真係唔洗咁多敏
敏可以用裝來補上
作者: lausing    時間: 30-4-2008 10:57
原帖由 BrYaNcHeUnG 於 28-4-2008 20:47 發表

有錢 = 當然標賊 o__o (聽公會d人講有錢可以一個月升到 100)
無錢 = 看你做唔做pq姐 ...
做pq = 差唔多所有職一樣
唔做pq = 戰士/僧

有錢更係可以1個月100lvl la
買個朝10至晚2既雙經(共4組)1個月,平日打2-3個中,假期打個6-10個中,100lvl冇難度,乜職都得
作者: lausing    時間: 30-4-2008 11:00
原帖由 榤奇 於 30-4-2008 00:03 發表

其實問左成個星期,你開左角色打未,未既話試一試玩,那怕係1-2個中都好過紙上談兵.
永遠都唔會有一個class 係overpower 既,否則個game d player 只會玩一種class
如果你問邊個class 最多人玩,(主角色)
一定係僧
作者: 榤奇    時間: 30-4-2008 18:02
係..我係9型人格的第5型= =如果好聽d就精於謀略而疏於行動..難聽就多說話少做事><
唔係問多人ge..問邊隻好..問咁耐係我不嬲玩咩game都想做好準備,避免衰左就夠晒香= =
無奈...搵錢都係戰士姐..到底pq除左槍騎係唔係玩見騎,話晒d技好過狂戰= =
狂戰長遠計,我目標係戰士搵錢開鏢做正職= =

問埋,d鏢買完有得補,定再買?果d日,雷,月鏢呢,咁貴係因為有得補又勁?
作者: 愛乂止境    時間: 30-4-2008 19:45
同你講...梧好玩最好..玩劍又命中煩...弓標又血少煩..法師又用mp多煩...最好梧好玩就冇野煩
作者: BrYaNcHeUnG    時間: 30-4-2008 20:07
原帖由 榤奇 於 30-4-2008 06:02 PM 發表
係..我係9型人格的第5型= =如果好聽d就精於謀略而疏於行動..難聽就多說話少做事><
唔係問多人ge..問邊隻好..問咁耐係我不嬲玩咩game都想做好準備,避免衰左就夠晒香= =
無奈...搵錢都係戰士姐..到底pq除左槍騎係唔係 ...

所有標都有得補 .. 除左某d標系某d地方 (例如 紙飛機唔可以系靈藥仙境補)
d標貴除左型之外 , 仲高攻好多 ...
作者: 榤奇    時間: 30-4-2008 21:28
哦,咁好ge,唔怪得咁貴啦~
我搵唔到見騎點加,但睇到戰士加點..
但係又出個問題..
有人話唔洗多dex,又有人話多str...有人叫我用裝補,又有人叫我買水= =
咁點加好?見騎呀,點加呢??
作者: siukaihong    時間: 30-4-2008 21:53
原帖由 ↗Hang↙ 於 30-4-2008 21:38 發表
係邊到合d野架 如:紅色手套  同埋捲軸係邊到合架? 同埋d傘係邊到買 同埋點開個人商店

1.有色手套都係解住同轉蛋返黎的
2.捲任何地方都可以合 只要你裝備到(如果你係話合成捲軸呢 100%大多可買 其他解任同轉蛋先有 無得合)
3.傘只可以打同轉蛋得黎 暫時唔知有無得做任囉
4.需要買點係商城個到買
作者: 榤奇    時間: 30-4-2008 22:54
見騎怎加好..不知力還是敏好- -
有人叫我用裝補,有人話買水好過..
點加好??
作者: 我係new手    時間: 30-4-2008 23:23
水只係加10命 ,
基本上水同裝都要 ,
建議1開始敏=LV x2 ,
大約50敏之後睇你想點升 ...
pq任就加多少少 ,
平時打怪既話用埋10敏巾 , 其他垃雜野加埋應該都有70敏 , 夠用
作者: 榤奇    時間: 1-5-2008 09:55
哦,即是50左右,加埋裝夠70就得? pq搵錢同升lv都升好多??
作者: 我係new手    時間: 1-5-2008 12:15
睇你打咩升=   = ,
你可以預先SET定要打咩怪升 ,
之後去D網度睇下隻怪咩能力值 ,
先加敏 , 當然無話一定要幾多敏 ...
但係 , 講得既都係有效率既加點 "
大約50敏既加法當然係有顧及後期既需要啦 ,
廢是加得多之後又要送錢比黑橘-___-"

打怪必中公式
怪迴避x(3.66+(怪物LV-角式LV)/7.5)
如果你高lv過隻怪就可以跳過  (怪物LV-角式LV)/7.5  呢1 part
剩係3.66 x 怪迴 就得
作者: siukaihong    時間: 1-5-2008 17:54
如果你係話買捲
100%的有大木林Ⅲ 沼澤地Ⅱ 愛奧斯塔44樓 天空之巢路口 天空之塔14樓
作者: 榤奇    時間: 1-5-2008 18:26
嗄,咁加法...我覺得智打低lv怪..因為要的是殺怪速度..不是升lv= =
咁我要3.66 x 怪迴?
作者: lausing    時間: 2-5-2008 02:37
其實打低lvl (20以下)係可以忽視命中問題,一來怪本身迴避率低,2來自己打怪攻擊力本身都好'飄',到17lvl 先問始加敏解21-30pq 都唔遲.
1-35等,戰士,最理想係打d 2-3下ko 既怪,1來唔使行黎行去,2來多2下,可以平均番d精準不足既
'飄'
至於法c,鏢賊(用雙飛)都係打一下一隻既怪,
弓手未玩過,不過我諗差唔多
作者: 榤奇    時間: 2-5-2008 17:52
哦..我都係用黎搵錢..想搵錢玩下d爽的野= =唔洗話好多
但係點都要岩玩嘛, 我知命中沒問題..我打綠菇會miss...-0-''
咁點加?

(其實係唔係好少人玩狂戰?見騎人地話幾好,槍騎我只知係pq..其實係點??)

仲有雷鏢幾錢?
同埋,賊玩雙修的話
姐係我想一轉鏢 二轉刀咁升上去
幫我計計成本幾多,唔該~~!

作者: tommy18503    時間: 2-5-2008 22:42
一轉賊
二轉刀
三轉cb -____- 咁多職最燒錢既算係三轉刀賊
作者: 榤奇    時間: 2-5-2008 23:04
講咩呀...問成本,你自言自語= =?

仲有,你講咩cb?咩來,唔明bor..-0-''

係唔係刀賊可用鏢,鏢賊不能用刀??
刀賊唔洗加str都得啦,唔係加幸好?有人叫我加30str..加同冇差好遠?
點解會咁?

我覺得應該dex=lv x 2 其他加luk,咁就著到裝,又夠勁嘛?
唔係的話改正一下唔該,我真係唔識,自己諗ja..

作者: siukaihong    時間: 3-5-2008 15:32
標題: 回復 85# 的帖子
刀賊可用標 標賊可用刀 ok?
加力好似話有裝要用力 所以就加
作者: 榤奇    時間: 3-5-2008 15:56
哦= =原來係咁
我依家11lv雙修(嘻嘻,升左2粒鐘..)
先鏢後刀,用緊普通工地(有d有色?都係果個任?人地洗任咪好耐..?要搞定之前先去到後面..)
我加點係dex=lv x2, 其他加幸
掂唔掂架?即是岩唔岩?

比d建議我..-0-''
作者: 廣州    時間: 3-5-2008 16:11
如果我到65lv想裝果把 扇子 但要35力,咁我應該加點好D定係著裝谷力好D   依加仲係全幸刀賊..
咁到左後期應該用咩武器(90lv上)
作者: siuwind94    時間: 4-5-2008 02:08
標題: 請問
不夜城有冇轉蛋機既?
作者: 我係new手    時間: 4-5-2008 15:26
原帖由 廣州 於 3-5-2008 16:11 發表
如果我到65lv想裝果把 扇子 但要35力,咁我應該加點好D定係著裝谷力好D   依加仲係全幸刀賊..
咁到左後期應該用咩武器(90lv上)

裝谷到當然用裝谷 ...
因為好快就會換燒烤叉 " 75lv
如果為左65lv扇而加力 , 好唔抵
作者: 榤奇    時間: 5-5-2008 16:57
到底刀賊點加好,我依家係15lv,用8lv短刀,15lv忍鞋,海星鏢,工地手套,其他係新手裝
我加左鷹眼8,幻化3,雙飛4
有9千蚊.....= =''沒啦~
怎好?

我加點已經係力4 智4 敏30 其他幸
我想問,駛唔駛加力?有人話用力裝,其實唔用都有另一d裝嘛?
唔知加唔加力...
作者: 我係new手    時間: 5-5-2008 17:41
大佬你刀賊做咩加鷹眼呀=    =?
作者: ﹡殤僾べ    時間: 5-5-2008 21:11
原帖由 我係new手 於 5-5-2008 17:41 發表
大佬你刀賊做咩加鷹眼呀=    =?

加錯點 ..
可以砍掉重練 !?
作者: lausing    時間: 6-5-2008 03:40
雙修... 加鷹眼好正常... 好過加二刀(劈空斬). 就萛係刀賊40lvl以後用二刀 既機會真係差唔多0
另一方面用鏢升級係快過同慳水過刀既.不論有冇勁裝
作者: ﹡殤僾べ    時間: 6-5-2008 20:41
原帖由 lausing 於 6-5-2008 03:40 發表
雙修... 加鷹眼好正常... 好過加二刀(劈空斬). 就萛係刀賊40lvl以後用二刀 既機會真係差唔多0
另一方面用鏢升級係快過同慳水過刀既.不論有冇勁裝

不過如果點左鷹眼 ..
雙飛咪得10點 ?
作者: 榤奇    時間: 6-5-2008 22:34
唔會架bor...你計番啦= =唔係上楓之無限睇..-0-''
我咁樣加ok啦?
作者: =羊=    時間: 7-5-2008 18:19
原帖由 榤奇 於 2008-5-6 22:34 發表
唔會架bor...你計番啦= =唔係上楓之無限睇..-0-''
我咁樣加ok啦?

加左鷹眼 , 雙飛咪好低- 0 -`

作者: 我係new手    時間: 7-5-2008 19:17
雙修又用刀 ... 雙黎做咩 "
幻化加少D囉 , 果少少迴同命.__.
作者: 榤奇    時間: 7-5-2008 19:28
我隱身加到10ja!
咁我雙飛就20左
之後我2轉我自己唔升妙手,因為我覺得與其偷不如打死佢拿經,你偷高lv怪就話
我沒耐性一隻隻偷= =打怪仲好
作者: =羊=    時間: 7-5-2008 19:31
咁又系`
刀二轉都剩好多點.________."
補番又岩@@"
作者: 20032201386    時間: 7-5-2008 22:24
31lv標去邊度升好[[onion_56]] ,e家玩具94層打緊,10min有20-30%左右[[onion_56]] ,打到我暈,沒哂升lv動力= =,因為賊二轉冇主攻技[[onion_44]] ,都唔知為咩升lv= =[[onion_77]] ,上線都同fd講野[[onion_75]]
作者: 霧龍佐    時間: 8-5-2008 09:03
請問...沖裝要在那沖~同埋d捲係係邊度合落裝度!?

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://rc.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2