樂古Nakuz

標題: 選科問題, 有冇人讀過bafs ? [打印本頁]

作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 20:49
標題: 選科問題, 有冇人讀過bafs ?

我想問下bafs+ econ + bio / chem 會唔會讀得好辛苦
還是chem + bio +econ + m1 ?
我諗左成個月, 都仲未決定到
有時落床諗下, 諗左好耐都未揀到
上網search 資料, bafs 話好多theory 背,
我自問如果對果一科冇興趣, 果一科既野要會背唔到入腦
同埋我知道揀咩科同有咩出路係冇咩關係..
只係為左有幸入大學果陣多d 選擇
有冇人可以講解一下 ?
版主提示:
本主題將於最後回覆7天後移往「學術交流」版。

作者: Rex Tamkw    時間: 15-3-2012 20:57
bafs 半年已drop
作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 20:57
bafs 半年已drop
Rex Tamkw 發表於 15-3-2012 20:57

係因為讀得太辛苦? 還是其他原因?
作者: 刺客先生    時間: 15-3-2012 21:00
已讀了半年BAFS
很愛Accounting
但很想Drop Business Management
奈何要等多半年才跟BM說再見...
作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 21:03
已讀了半年BAFS
很愛Accounting
但很想Drop Business Management
奈何要等多半年才跟BM說再見... ...
刺客先生 發表於 15-3-2012 21:00

係咪可以揀accounting或者management?
定係f.4 要兩個讀哂, f.5 先可以再揀??
作者: 刺客先生    時間: 15-3-2012 21:16
係咪可以揀accounting或者management?
定係f.4 要兩個讀哂, f.5 先可以再揀??
kenny1545 發表於 15-3-2012 21:03

下者是對的但我個間係一早選定 F5先分開教
作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 21:19
下者是對的但我個間係一早選定 F5先分開教
刺客先生 發表於 15-3-2012 21:16

唔係好明, 可唔可以講一講解下
同埋大約有咩讀
作者: 〝細wIN_    時間: 15-3-2012 21:28
bafs+ econ + bio / chem

chem唔係易讀 因為我睇過我果班其中有次text 19個 有1個1/15 10個0/15
佢同你講測驗真係比足2 3日都唔夠溫
作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 21:30
bafs+ econ + bio / chem

chem唔係易讀 因為我睇過我果班其中有次text 19個 有1個1/15 10個0/15
佢同你講 ...
〝細wIN_ 發表於 15-3-2012 21:28

溫書溫幾多日對我黎講唔成問題....
我習慣考試大測前兩個星期就開始溫
但係我驚就驚bafs 會唔會讀到死
作者: 〝細wIN_    時間: 15-3-2012 21:35
溫書溫幾多日對我黎講唔成問題....
我習慣考試大測前兩個星期就開始溫
但係我驚就驚bafs 會唔會讀到死 ...
kenny1545 發表於 15-3-2012 21:30

等我聽日返去問下人先 好彩仲有星期五
作者: kenny1545    時間: 15-3-2012 21:38
等我聽日返去問下人先 好彩仲有星期五
〝細wIN_ 發表於 15-3-2012 21:35

麻煩你幫手問下d 讀bafs 既人....
關於bafs 課程既野同讀得辛唔辛苦...
作者: 刺客先生    時間: 15-3-2012 21:45
麻煩你幫手問下d 讀bafs 既人....
關於bafs 課程既野同讀得辛唔辛苦...
kenny1545 發表於 15-3-2012 21:38

Account一跟唔到就gameover 如果跟到明concept就easy job
Business Management就主要背野 英文好就可以係份卷吹 唔好就要背哂成本書
作者: Boring.KK    時間: 16-3-2012 16:34
hate bafs
作者: allec    時間: 17-3-2012 00:02
宜家334咁多野讀咁GE,咁多科都未聽過...宜家其實讀幾科= =?
作者: 刺客先生    時間: 17-3-2012 00:04
宜家334咁多野讀咁GE,咁多科都未聽過...宜家其實讀幾科= =?
allec 發表於 17-3-2012 00:02

4主科+2/3選修
作者: allec    時間: 17-3-2012 00:06
4主科+2/3選修
刺客先生 發表於 17-3-2012 00:04

多過AL-.-好彩我早出世:lol如果唔係,打機時間都無埋不過宜家你地講個D科...有好多都未聽過=.=十足報jupas個時咁...都唔知科野讀咩=.=
作者: BlUelXxEr乂f0k    時間: 17-3-2012 23:43
我會讀econ 吾會讀BAFS... 我仲諗緊另一科讀咩
作者: KiN-GoD    時間: 17-3-2012 23:53
有得揀3科最好讀全理科 + M2
對商科有興趣大可以上到大學再讀
揀3科有絕對既比較優勢
作者: Christopher.C    時間: 18-3-2012 02:07

bafs+ econ + bio / chem →CHEM背齊所有元素,唔只你個20隻&BIO要劏野,BAFS要睇學校..我記得有分背同計,ECON就..勤力應該都讀得掂
chem + bio +econ + m1 →M1唔清楚,唔係334..如果你覺BAFS惡讀既話CHEM+BIO其實都相差唔遠,睇天份啦,我自己理科完全唔掂,但你應該都要努力讀..3X一定CHUR

但你讀英文定中文X?雖然畀得3X應該都英文..

建議你英文方面都要有返咁上下,我自己英文都好差,但起碼當時讀得掂.

起碼要理解到題目同組織到句子喇
作者: Poon    時間: 18-3-2012 04:00
bafs+ econ + bio / chem →CHEM背齊所有元素,唔只你個20隻&BIO要劏野,BAFS要睇學校..我記得有分背同計,E ...
Christopher.C 發表於 18-3-2012 02:07

你好踴躍發言wo
BAFS若果module係揀accounting你就預咗係計到死,重點係細心,讀英文仲考埋你英文
若果係揀business management就係得個背字
作者: Poon    時間: 18-3-2012 04:02
補充一句,若果你唔係天生就可以讀書讀到死嗰種人
中學揀科就係揀興趣啦,無興趣你好難讀落去
咁你話你係精英就例外啦
作者: Christopher.C    時間: 18-3-2012 13:33
你好踴躍發言wo
BAFS若果module係揀accounting你就預咗係計到死,重點係細心,讀英文仲考埋你英文
若果係 ...
Poon 發表於 18-3-2012 04:00
因為五月姐姐 ha
作者: kenny1545    時間: 19-3-2012 23:12
補充一句,若果你唔係天生就可以讀書讀到死嗰種人
中學揀科就係揀興趣啦,無興趣你好難讀落去
咁你話你係精 ...
Poon 發表於 18-3-2012 04:02

其實我讀書, 比較有興趣果d 科會讀得輕鬆D
背得快d, 但係冇咩興趣既, 都會頂硬上...

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://rc.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2