樓主: hallosiuming
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 請分享應試心得

原帖由 朗拿癲佬 於 12-8-2008 17:58 發表
如果考econ最好用多d時間做1條
因為econ mc太陰濕
最好用55分鍾做完mc
5分鍾先check
因為check卷幫助不大

完全同意你既講法
ECON MC做果陣自己可能會覺得好多都岩
CHECK落先知睇漏左KEY WORD
再慢慢做就太遲
所以我覺得最好分配半至一分鐘做一條
盡可能控制速度
一遇到唔識就填個覺得最岩既先(因為MC係用鉛筆做 方便改)
題號汁邊做標記
最後有時間就做番果D同CHECK唔肯定既題目
回復 支持 反對

其實你地有無去D補習社到補習噶?我聽好多人都有,可以介紹下D好老師嗎?
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 高斐 於 13-8-2008 01:46 發表

完全同意你既講法
再慢慢做就太遲
盡可能控制速度
一遇到唔識就填個覺得最岩既先(因為MC係用鉛筆做  ...

我就係冇禁做所以econ mc岩得42題呀
回復 支持 反對

兩個字: 審題!!

發雞盲錯左真係會想死

睇清題目先好答~

咁樣好多陰人既地方都可以避免到

重有   有d時候覺得mc 某 d題好易~ 送分既咁你就要小心d=.=
特別係section b  小心小心 留意題目每一個字眼...

咁樣除左真係唔識...會少左好多careless mistake

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
hallosiuming + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 高斐 於 13-8-2008 01:46 發表

完全同意你既講法
再慢慢做就太遲
盡可能控制速度
一遇到唔識就填個覺得最岩既先(因為MC係用鉛筆做  ...

我覺得check 卷當然係必須
但遇到d 自己唔sure 既題目時,
好似兩個ans 選一個咁
第一次做個陣填左個ans,check 個時就唔好改啦
反正自己都係兩選一
自己成日都係會盈住自己會選錯
但往往check 卷個陣一改個ans 就出事了
好多事本來自己會ANS 係岩既就改錯去[[tk_40]]
我自己ECON 有兩題5050,CHECK 卷個陣由岩改到變錯哂[[tk_40]]
我個FD 仲慘,由岩改到錯有4題咁多[[tk_44]]
回復 支持 反對

世史要45min內做好哂DBQ
然後用1個鐘3個字做ESSAY

出面d人係咪話1粒鐘3個字做DBQ,45min做ESSAY[[tk_02]]

聽佢地講就死梗
你試下45min點樣寫6版 essay出黎
而且1個鐘3個字做DBQ真係太多,完全唔需要
你要谷自己好快做哂DBQ
主力攻essay
回復 支持 反對

原帖由 大和 於 15-8-2008 21:40 發表
世史要45min內做好哂DBQ
然後用1個鐘3個字做ESSAY

出面d人係咪話1粒鐘3個字做DBQ,45min做ESSAY[[tk_02]]

聽佢地講就死梗
你試下45min點樣寫6版 essay出黎
而且1個鐘3個字做DBQ真係太多,完全唔需要
你要谷 ...

essay 如果預45mins真係超緊 我今年ce用左一個鐘至寫到3板半=.=岩岩好寫完夠鐘
但係你世史用中文定英文讀 中文ge一定唔洗6板...
DBQ盡做 唔識就飛 你諗太多一陣dDBQ超時...
你essay死硬@@ so大家要小心
回復 支持 反對

回復 38# 的帖子

我用中文考,我好似係寫左5-6頁,總之一定係5頁以上
B左
回復 支持 反對

原帖由 大和 於 15-8-2008 23:22 發表
我用中文考,我好似係寫左5-6頁,總之一定係5頁以上
B左

唔係wo
我essay寫左唔知係咪3版有多咁都有b - -
撞彩- -