打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 數學求助中心做數有唔識歡迎提問

巳經預佐要再考多次英文-.- (listening 壯士f.4-f.6
回復 支持 反對

今年retake中文?
M.Yin 發表於 7-4-2013 20:13

retake全科
回復 支持 反對

回復  kaiziart
咦 對不起-.-
咁你真係幾樂觀下
抱住呢個心態已經嬴左好多人了 我認為

話說好似開始離題 ...
小雪冰 發表於 7-4-2013 19:40

盡力而為
try your best and god will do the rest
回復 支持 反對

retake全科
曲奇bb 發表於 7-4-2013 21:12

combine cert haha
自修定重讀?
回復 支持 反對

combine cert haha
自修定重讀?
M.Yin 發表於 7-4-2013 22:17

唔鐘意combine cert
自修.
回復 支持 反對

唔係掛

我學校通識300分總分
中四至中六以黎咁多次考試最高試過拎11x咋 ...
M.Yin 發表於 7-4-2013 20:15

我學校通識200分總分  我次次8x-9x
回復 支持 反對

向好過邊諗, LS拎2點都易過中文拎3
kaiziart 發表於 7-4-2013 17:58

緊係拉...我都無動力谷LS 死都谷中英先
回復 支持 反對

講真, MC + geometry如果唔能夠諗一次就做到ge 話, 一定要即刻skip

因為後面可能會有d 簡單問題,  ...
曲奇bb 發表於 7-4-2013 11:35

頭30題 10分鐘 .. 咁勁@@我驚咁快會有careless mistake
5知點解我5鐘意check卷,所以一開始做得快見有大把時間之後就會慢[size=13.333333969116211px]慢做,務求仲有5min剩就夠.
點知有時[size=13.333333969116211px]慢做之後,最後又會好趕,都5知點算=.= 心態問題..
[size=13.333333969116211px](不過我倒不太擔心5check卷會有careless mistake.雖然次次都係有1-2題係careless mistake,但我5會係好多careless mistake個d人..)
回復 支持 反對

頭30題 10分鐘 .. 咁勁@@我驚咁快會有careless mistake
5知點解我5鐘意check卷,所以一開始做得快見有 ...
zenith710 發表於 10-4-2013 23:41

頭30題 10分鐘 .. 咁勁@@我驚咁快會有careless mistake ->當年(姐昨年)我練左30年pp...加埋有底, 所以先做到咁. 當然當中試過錯, 但練個陣錯係好事, 考試就更小心.
5知點解我5鐘意check卷,所以一開始做得快見有大把時間之後就會慢慢做,務求仲有5min剩就夠.
點知有時慢慢做之後,最後又會好趕,都5知點算=.= 心態問題..->55. 搵到最適合自己方法,就唔好跟人做法, 唔鐘意check 卷想一擊必中就慢慢做, 小心時間控制唔好臨尾唔夠時間就得, 當然有時間剩最好check 卷. 反正都paper 2 唔洗留精神
(不過我倒不太擔心5check卷會有careless mistake.雖然次次都係有1-2題係careless mistake,但我5會係好多careless mistake個d人..)->咁就得, 希望你DSE 0careless.
回復 支持 反對

回復 228# zenith710
我自己就一定要check卷
就算咁岩得一兩條有careless mistake都好
如果唔係我會極度自責的-.-
而且我真係唔想衰係呢d題目手上
感覺幾無辜下
咁當然以上只係我自己既個人睇法啦
又未必適用於 / 符合你既諗法
回復 支持 反對